Circulaire demontage school Ruinerwold

Eind 2019 hebben wij de 28ste school van dat jaar gedemonteerd. Deze school stond aan de Burgemeester Buitenweg 8 te Ruinerwold.

Voor een duurzaam gebruik van gebouwen zoeken wij continue naar de beste mogelijkheden om deze circulair te demonteren met het doel dat de vrijgekomen bouwmaterialen weer worden her gebruikt. Als gedemonteerde bouwmaterialen een waarde vertegenwoordigen profiteren onze opdrachtgevers hier ook van.

Voordat de daadwerkelijke demontagewerkzaamheden aanvangen, wordt er een inventarisatie gemaakt van materialen en grondstoffen die zich in het gebouw bevinden. Aan de hand van deze inventarisatie zorgt ons professioneel opgeleid team van medewerkers voor de “oogst” van deze waardevolle materialen. Veel materialen konden zonder enige bewerking direct worden doorgevoerd naar nieuwe gebruikers voor een tweede leven.

  • De bestrating van de locatie is opgenomen en afgevoerd en wordt hergebruikt;
  • Houten gordingen zijn uit het gebouw gedemonteerd en zijn afgevoerd als gordinghout en worden hergebruikt in een nieuw te bouwen pand;
  • De dakisolatie van de school is gedemonteerd en verkocht aan één van onze partners als isolatiemateriaal.

Na deze inventarisatie van hergebruik is er gekeken welke materialen en grondstoffen gerecycled kunnen worden.

  • De dakbedekking, gemaakt van bitumen, is verwerkt tot brandstof;
  • Betonnen elementen uit het gebouw zijn op onze eigen recycling locatie in Stuifzand verwerkt tot betongranulaat en betonzand. Deze worden als grondstoffen gebruikt voor maken van circulair beton;
  • Overige stromen van bouwafval zijn waar mogelijk verwerkt tot grondstoffen via diverse kanalen. Bijvoorbeeld hout als grondstof voor de spaanplaatindustrie en gebroken puin als grondstof voor de wegenbouw.

Zo hebben we flink wat materialen en grondstoffen kunnen redden van de verbrandingsoven of stortplaats en hebben zij een tweede leven gekregen. Deze manier van slopen/demonteren is bij Bork al lange tijd bekend en wordt steeds populairder onder opdrachtgevers en partners. Deze vorm betekent niet dat wij alleen het gebouw weghalen maar ook meedenken in het gehele bouwproces. Zo draagt Bork bij aan een duurzaam en circulair gebruik van materialen in gebouwen.

Nieuwsgierig geworden naar de mogelijkheden? Neem contact met ons op. Wij onderzoeken graag samen met u de mogelijkheden voor een circulaire demontage.

Wij geloven sterk in de kunst van het slopen

Heeft u vragen of opmerkingen?

Voor meer info belt u met: 0528 - 33 12 25 of mail naar info@borkgroep.nl